Een groene omgeving

Karakteristieke dorpse sfeer met een bijzondere landschappelijke ligging tussen rivier en natuur.

Ligging Vlodrop

Vlodrop ligt aan de grens van Duitsland op een steenworp afstand van Roermond. Het dorp behoort tot de gemeente Roerdalen en wordt omringd door de dorpen Herkenbosch, Melick, Montfort, Posterholt en St. Odiliënberg. Vlodrop heeft de kenmerkende dorpssfeer en veel voorzieningen in de directe omgeving. Het dorp ligt in een prachtige natuurrijke omgeving, dat wordt gevormd door een fraai glooiend landschap met akkers, weilanden, kleine bossen en houtwallen.

Een historische plek

Vlodrop is een eeuwenoud dorp in Roerdalen in het midden van Limburg. Het dorp ligt aan de Duitse grens tussen Roermond en Heinsberg en telt circa 2.500 inwoners. Gelegen op een strategische plek naast de Roer, heeft het dorp historische wortels die teruggaan tot in het jaar 943. In dit jaar werd Vlodrop voor het eerst genoemd als onderdeel van het klooster van St. Odiliënberg. Eind 16e eeuw behoorde het dorp tot het Overkwartier: één van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre.

De geschiedenis van het dorp is terug te vinden in de aanwezigheid van het in 1644 gebouwde kasteel Het Steenen Huys, maar ook in de gehuchten Etsberg en Vlodrop-Station die van oorsprong bij Vlodrop behoren. Zo bevinden zich aan weerszijden van Etsberg enkele watermolens: de Gitstappermolen aan de oostzijde en de Vlodroppermolen aan de westzijde van dit gehucht. Vlodrop-Station beschikte tot 1973 over één van de grootste Nederlandse grensstations als onderdeel van het traject IJzeren Rijn. In de bossen direct ten noorden bevond zich het voormalige franciscaner klooster College St. Ludwig; hiervan is momenteel alleen nog de St. Ludwigkapel terug te vinden.

Door de bijzondere landschappelijke ligging is het dorp en naastgelegen gehuchten het startpunt voor recreatieve tochten langs of op de rivier en door het Nationaal Park De Meinweg. Wonen dicht aan de Roer in een groene omgeving dat kan bij het project Holsterveld.        

Voorzieningen in Vlodrop

Geniet van de verrijkende rivier de Roer of ga wandelen in het Nationaal Park De Meinweg. Vlodrop beschikt over het dorpshuis de Blokhut, een buurtvereniging, de tennisclub TC Vlodrop, Voetbalverenging VV Vlodrop, een basisschool en verschillende supermarkten. Verder zijn in Vlodrop een kasteel en twee kerken te vinden, die het dorp een nostalgisch en karakteristieke sfeer geven. Fijn wonen in alle rust die Vlodrop te bieden heeft. Op de dorpswebsite ‘Veer zeen Vlorp’ vind je alle informatie over Vlodrop.

Blijf op de hoogte

[wpforms id="29"]